Skulder och skatter på nätet

Jag som skriver det här heter Jeanin Day och är användbarhetsdesigner i förstudien för Kronofogdens och Skatteverkets webbplatser.

Just nu tar jag fram kravspecifikationer för de nya webbplatserna. De ska bland annat innehålla rekommendationer om eventuell ny funktionalitet och innehåll på Kronofogden.se och Skatteverket.se.

I det sammanhanget är det intressant att se på Skatteverket och Kronofogden i relation till andra sajter på nätet + bloggar, forum och diskussionsgrupper.

Så, vad tycker du:

1. Vad bör absolut finnas på www.skatteverket.se respektive www.kronofogden.se?
2. Vad gör andra sajter (bloggar, forum etc) bättre?
3. Kan Skatteverket och Kronofogden utnyttja innehåll från andra sajter, eller dra fördel av att närvara i t.ex. diskussioner på andra forum eller bidra med innehåll i andra sammanhang för att ”sprida sitt budskap”?
4. Hur hög ambitionsnivå ska de offentligt finansierade sajterna ha i förhållande till andra aktörer?

Hur viktigt är det t.ex. att Skatteverkets info är lika lättillgängligt och trevligt presenterad som t.ex. de handböcker för småföretagare som man kan köpa i bokhandeln, eller de privatekonomiska råd som ges i medierna inför t.ex. deklarationen?

Kommentera gärna. Det är uppskattat.

Det var allt för nu. Nu fortsätter vi kravspecificera.

// Jeanin

Annonser

1 Response to “Skulder och skatter på nätet”


 1. 1 Pelle juni 27, 2007 kl. 19:29

  Detta blir väl främst svar på 1 och 3:

  Något som hade varit intressant att se vore något liknande den tillbakalänkning till bloggvärlden som DN och Svenska Dagbladet idag har genom Twingly på vissa av sina artiklar.

  När jag är inne på Skatteverket eller Kronofogden och kollar in någon kryptisk bestämmelse så kan jag alltså se vad någon hjälpsam själ sagt i frågan och det ska egentligen ses som en form av decentraliserad kommentarsfunktion och framtiden på internet kommer bara bli allt mer decentraliserad – något som bl.a. OpenID:s framgång visar på.

  En annan sak som bör finnas på sidorna är mikroformat, se http://microformats.org/ . Det är en framtidens teknologi som just håller på att få sin spridning – program börjar få stöd för det och man har nytta av det på så vis att man lätt kan plocka ut kontaktinformation via hCards, lätt kan notera händelser i sin kalender med hCalender, relativt lätt kan prenumerera på uppdateringar genom hAtom m.m. Det är främst ett sätt för datorn att förstå sig på vilken data som finns på sajten och hur den ska hanteras genom att skapa en standard baserad på befintlig teknologi.

  Vore också bra om ni skapade API:er för viktig data på er sida, tror inte ni har det idag – inte kollat dock, som presenterar föränderlig data som kan vara relevant för andra applikationer att nå. Basera dne på något REST-gränssnitt eller dylikt.

  Som svar på punkt 4 så tycker jag att offentligt finansierade sajter ska sätta ribban högt vad gäller att följa standarder, anamma nya standarder och garantera tillgängligheten i dessa. Kommunikationen mellan det offentliga och folket är viktigt i en demokrati både för förtroendet hos folket och för att kunna följa folks önskemål bättre. Då internet nu allt mer blir en kommunikationsplattform måste det offentliga vara med.

  Några saker som eventuellt också vore intressant är att ni via något som bloggar.se visar alla senaste blogginlägg kring skatter. Att ni utforskar möjligheten att presentera information och leverera tjänster via s.k. widgets för sådant som Mac OS X, Windows Vista, Google Desktop, iGoogle, Yahoo Gadgets, iPhone etc. Att ni utforskar alternativa kommunikationsvägar till mail och er egna hemsida såsom Twitter, Jaiku, MSN och bloggkommenterande. Att ni låter några skatteexperter delge sina bästa tips via någon informell blogg där de ganska så mycket får skriva vad de vill utan att hållas ansvariga inför någon chef eller dylikt – vad som brukar kallas radical transparency.

  Det finns oändliga möjligheter – men detta var vad jag kom på nu att det vore intressant om ni kollade närmare på.


Comments are currently closed.
%d bloggare gillar detta: